ANORAK

VMAN'in Eylül sayısındaki editorial'ında kullanılan anorağın mevsimi İstanbul'a an itibariyle gelmiş bulunuyor.  Kendimizi yağmurdan korumak için artık her yol mübah! Üzgünüm, ıslanan bensem eğer yağmurları sevemiyorum.. 
The season of anoraks which are featured on one of VMAN's September editorial has just arrived. Now anything goes not to get wet! Sorry but if I'm the one who is under the rain at that moment, it ain't possible to enjoy that rain for me..

Moncler ve benzeri markalarla artık trendlere göre kendini bir parça dahi olsa yenileyen anorak, ilk olarak kutuplardaki ve Grönland'daki yerel halk tarafından rüzgar ve ıslaklıktan korunmak için hayvan derisinden yapılmış. Terim olarak İngilizce'ye 1930'lu yıllarda girmiş ve Grönlandlı kadınların ve gelinlerin giydiği bir parça olarak anılmış. 50'li yılların başlarında naylondan, sonlarındaysa poplinden (sık dokulu pamuklu kumaş) yapılıyormuş.
Anorak is an (kind of) invention of Arctic and Greenland people, to protect themselves from wind and wetness. It didn't appeared in English until 1930s and named as a piece worn by Greenland women and brides. In the early 50s it was made of nylon and was made of poplin (strong fabric in a plain weave). Today the design of anorak regenerates itself under the effect of trends, e.g. Moncler.

1959 yılındaysa Vogue'da 'fashion item' olarak tanıtılıyor ve BAAM! O günden beri moda dünyasında kabul görmeye başlıyor.. Sanırım bu editorial da ne kadar stil sahibi kullanılabileceğine dair canlı bir kanıt ;)
And it has been accepted as a 'fashion item' since 1959 because Vogue said so :) Still, the fact it can look very stylish is a fact. This editorial is the visual evidence ;)

Comments

Popular posts from this blog

BALLET INSPIRED

Megan Fox Wallpapers

FAHION IMPERATIVE NOW ON INSTAGRAM